Kroppkakor

Min mormor, Wivi, gjorde kroppkakor i veckan och eftersom det är en rätt som jag varken har tillagat eller ätit innan så blev jag mäkta intresserad. Mormors far var från Öland så därför åt hon ofta kroppkakor som barn. Kroppkakorna var bastant mat som lilla mormors farmor, Vilhelmina, lagade till männen som jobbade ute på fälten så att de fick mat att stå sig på hela dagen. Och efter att idag ha testat på denna öländska specialitet har begreppet paltkoma fått en helt ny innebörd för mig! SÅ mätt blev jag!

Recept för 2 personer

8 potatisar
2 dl mjöl
1 tsk salt

120 g bacon eller rimmat fläsk
1 gul lök
1 tsk svartpeppar
1 tsk chili

1. Koka potatisarna och stek under tiden bacon och löken.
2. Mosa potatisen till en klumpfri massa och blanda i mjöl och salt.
3. Ta upp potatisdegen på mjölat bakbord och rulla ut till en lång korv. Skär i några centimeters tjocka skivor och rulla sedan ihop bitarna till små bollar.
4. Gör en liten grop i varje boll och fyll med bacon- och lökröran. Knip ihop bollen och lägg i en stor kastrull med kokande vatten.
5. Låt kroppkakorna koka försiktigt några minuter. När de flyter upp är de klara.
6. Strö över färsk, hackad gräslök och persilja. Servera kroppkakorna med rårörda lingon.

2 kommentarer

Filed under Matlagning, Smårätter, Tillbakablickar

2 responses to “Kroppkakor

  1. Pingback: Stekta kroppkakor |

  2. Pingback: Stekta kroppkakor | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s