Österlens godaste äppelkaka

Idag är det den första oktober men man skulle kunna tro att det fortfarande är juli och högsommar. Termometern pekar på 25 grader och i trädgården blommar fortfarande både lupiner, rosor och lavendel. Men gässen har börjat bege sig iväg, äpplena har mognat och är nu som allra godast. Förra helgen korades Skånes godaste äppelkaka och receptet presenterades under veckan i Ystads Allehanda. Hur ska man kunna låta bli att testa?! Gunilla Ohlsson knep segern med sitt familjerecept från en äppelodling i Vik.

Sandvångens äppelkaka

6-7 Gravensteineräpplen
1 dl skorpmjöl
1 dl socker
1 dl vetemjöl
50-100 g skivat smör
råsocker
kanel eller kardemumma

1. Skala och skiva äpplena och lägg dem i en smord ugnsform. Strö över lite socker. Pudra över kardemumma eller kanel efter tycke och smak.
2. Blanda socker, mjöl och skorpmjöl. Fördela blandningen på frukten. Skiva sedan smöret och här är det viktigt att hela formen täcks med smör.
3. Avsluta med att strö ett lager råsocker över.
4. Grädda kakan i 200 grader under ca 40 minuter.

Till kakan tycker jag att det är allra godast att servera en hemmakokt vaniljsås.

Äppelsorten Gravensteiner som används i receptet är mitt absoluta favoritäpple! Tyvärr har jag själv inget gravensteinerträd, men har istället ett annat HÖGT älskat äppelträd här på Tegelbacken. Jag har ett par gamla bilder på huset från sent 40-tal eller möjligen tidigt 50-tal och redan där på de bilderna kan man se ett ungt, spretigt, litet äppelträd.

Idag, drygt 60 år senare, har trädet växt upp en bra bit över sovrumsfönstret på ovanvåningen och ger fina äpplen åt både hästarna och mina kokkonster!

5 kommentarer

Filed under Bakning, Tillbakablickar

5 responses to “Österlens godaste äppelkaka

  1. Emmily

    Bilderna från dåtid är så himla vackra! Det är jätteroligt att ni har dem! Föresten så beställer jag och Thilde äppelkaka till middag alla dagar vi bor hos dig i slutet av oktober!

  2. Pingback: Gåsamiddag |

  3. Pingback: Gammeldags vaniljsås |

  4. Pingback: Gammeldags vaniljsås | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s