Skånsk äggakaga

Det är äggets dag idag och det tänker jag fira med en av mina favoriter -äggakaga! Receptet är över hundra år gammalt och var min farmors mor, Hildas. Så det här är en riktig, traditionell, skånsk äggakaga!

Att tänka på när man steker äggakaga är att man hela tiden ska röra i smeten, så att det inte bränner i botten. Kakan blir på så vis klumpig under stekningstiden, men det lappar man bara ihop sedan all smet stelnat. Min farmors bror hade en tysk fru och när han en gång blev sjuk skulle hon vara snäll och laga hans favoriträtt, som var just äggakaga. Stackars Liselott hade aldrig sett någon steka äggakaga innan och rörde inte i kakan så hon brände botten efter botten långt innan kakan hunnit stelna och till sist fick hon bjuda sin make på en tunn, mörkgräddad pannkaka istället.

Hildas äggakaga för 4 personer
6 ägg
1 kaffekopp socker
2 dl mjölk
2 kaffekoppar mjöl
Spädes med 3 dl mjölk + salt

1. Blanda ägg, socker, mjölk och mjöl i en bunke.
2. När smeten blivit helt klumpfri ska den spädas med ytterligare 3 dl mjölk och saltas.
3. Häll smeten i ett varmt, smörat stekjärn och stek kakan på medelhög/hög värme tills all smet stelnat. Det är viktigt att röra i botten hela tiden.
4. Vänd kakan med hjälp av en tallrik och stoppa ner smörklickar vid sidan runt kakan. Stek någon minut även på andra sidan så den får fin yta.
5. Stek bacon, sidfläsk eller vegetariskt alternativ. Till den söta äggakagan är det gott med ett riktigt salt tillbehör.

2 kommentarer

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Tillbakablickar

2 responses to “Skånsk äggakaga

  1. Pingback: Majsbröd |

  2. Pingback: Majsbröd | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s