Jordärtskockssoppa

I ett par dagar har jag haft sällskap här i huset. Min kusin och hennes dotter flyttade in här i söndags och igår hade vi jordärtskockspremiär och bjöd över mina föräldrar och syster. Till soppan serverade vi det asiatiska morotsbrödet som bakades i helgen, för något gott att doppa med är obligatoriskt!

Jordärtskockssoppa

5 hg jordärtskocker
3 hg potatis
1 stor gul lök
1 knippe gräslök
1,5 dl grädde
Vatten
Salt & svartpeppar

1. Skala potatis och jordärtskockor och dela dem i grova bitar. Finhacka löken.
2. Fräs löken, potatisen och jordärtskockerna i lite margarin eller olja och salta och peppra. Låt rotsakerna få lite färg och häll sedan på vatten.
3. Koka tills alls mjuknat och mixa sedan soppan slät. Häll eventuellt på mer vatten för att få önskad konsistens, häll också på grädden och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
4. Mixa gärna ytterligare lite så soppan blir luftig och skummig.

Servera gärna soppan med lite goda tillbehör som stekta krutonger, fläsk, smulad fetaost eller ett gott bröd att doppa med. Vill man ha lite vardagslyx eller ha soppan som förrätt vid ett fint tillfälle kan man använda hummerfond och servera bitar av hummerkött i.

Från jord till bord -här grävs jordärtsskockerna upp i trädgårdslandet! Närodlat och utan besprutningsmedel och gifter.

Lämna en kommentar

Filed under Matlagning, Smårätter, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s