Nyponsoppa

Här i trädgården växer det nypon på åtminstone 4 olika ställen och runt hästarnas hage finns ytterligare en del buskar. Nypon är lätt att få tag på och finns i mängder, men om sanningen ska fram så måste jag erkänna att nypon faktiskt är ganska tråkigt att rensa. Frukterna är små, så man måste ha ganska många och fröna kliar, men någon gång om året tycker jag det är helt okej att plocka och rensa dem -idag var den dagen.

Nyponsoppa, 2 koppar

2 dl nypon
2 msk socker
Vatten
1/2 dl vispgrädde

Dela nyponen på längden och rensa ut fröna, skär också bort ändarna. Hacka nyponen grovt.
Koka upp 5 dl vatten i en kastrull och häll sedan i nyponen, koka 10-15 min eller tills de blivit mjuka.
Mixa nyponen tills de blivit en helt slät soppa eller puré. Har mycket av vattnet kokat bort kan man nu hälla på mer så konsistensen blir lagom. Blanda också i sockret och låt koka någon minut till.
Vispa grädden. Servera nyponsoppan i små koppar med en klick grädde på toppen. Nu inser man att det var värt att rensa varje litet nypon!

Nu börjar nyponsäsongen visserligen lida mot sitt slut men än finns där massor kvar att plocka. Se bara till att nyponfrukterna du plockar är hårda och fasta i konsistensen.

Lämna en kommentar

Filed under Drycker, Sylta & Safta, Trädgård, Vild mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s