Lavendelskorpor

Idag är det första november och årets allra sista lavendelblommor blommar fortfarande i örtagården. Jag klippte av blommorna i somras, då får man fler blomningar samtidigt som man kan torka blommorna och använda till bak och matlagning under hela året. Lavendel är en av mina absoluta favoritsmaksättare, men de här skorporna blir också jättegoda om man gör dem med choklad och rostade hasselnötter eller mandel och apelsin.  

2,5 st medelstora ägg (spara en halva till brödglansen)
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 dl olja av raps eller oliv
8 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk hackade lavendelblommor

Brödglans:
1/2 st ägg
1 msk socker
1 msk vatten

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, olja, vetemjöl, bakpulver och hackade lavendelblommor.
3. Arbeta ihop degen med elvisp. Knåda sedan degen på mjölat bakbord och dela degen i 3 lika delar. Forma till runda längder och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. 
4. Blanda ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
5. Grädda skorporna i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär dem sedan med vass kniv i 3-4 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i 40­-60 minuter.

Älskar du också lavendel? Testa gärna mitt sov-gott-te!

3 kommentarer

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Trädgård

3 responses to “Lavendelskorpor

  1. Jättefin blogg du har med fina bilder!🙂 Var din mamma som tipsade mig (vi är kollegor) så här kommer jag att fortsätta att kika in framöver!

    Hälsningar Helena

  2. Pingback: #6 Saffransskorpor |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s