Hembakad kavring med gubbröra

Idag har jag bakat kavring och plockat in all gräslök som växte i trädgården. Så därför passade jag på att slänga ihop en liten gubbröra med smak av midsommar att äta ihop med mitt nybakta bröd.

Kavring
2 dl rågmjöl
2 dl kokande vatten
1/2 msk salt
1/3 msk stött kummin

25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 dl rågmjöl

0,5 dl mörk sirap
3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

Börja baka brödet en kväll så det hinner stå över natten. Häll det kokande vattnet över rågmjöl, salt och stött kummin, blanda väl. Täck med plastfolio och låt stå över natten.

Nästa morgon börjar man med att blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda sedan degspad och rågmjöl med degen från kvällen innan. Låt jäsa 4 timmar.

Blanda sirap, rågsikt och vetemjöl med degen. Arbeta gärna degen en stund med elvisp och ta sedan upp den på mjölat bakbord och forma en limpa. Låt brödet jäsa i brödformen en timme. Baka sedan i mitten av ugnen, 50 min i 180 grader.
Det här fina receptet hittade jag i en gammal brödbok från 80-talet, utgiven av ICA-förlaget. Brödet är lättbakat och blir jättegott, särskilt med gubbröra på!

Gubbröra
2 kokta ägg
1 gul lök
130 g ansjoviskryddad sill
3 msk creame fraice, turkisk youghurt eller gräddfil
1 knippe gräslök
Svartpeppar

Hacka lök, kokt ägg, sill och gräslök. Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar. Klart!
Servera gärna skivor av kokt potatis på mackan också och toppa med lite extra av gräslöken.

Lämna en kommentar

Filed under Bakning, Smårätter, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s