Citronpudding & Guy Fawkes

Under gårdagens Guy Fawkes-firande testade jag att för första gången själv göra efterrättspudding. Den första var en kall variant från farmors receptsamling som i smaken påminner om ostkaka. Recept på den hittar du här. Den andra var en varm, ugnsbakad, citronvariant som jag hittade på BBC’s matsida och gjorde om lite. För att göra den ytterligare lite brittisk blandade jag i lite russin. Citronpuddingen blev kanongod och är förvånadsvärt lätt att göra. Alla ni andra britt-lovers där ute måste testa!

50 g smör
2 dl socker
Skal och saft från 1 citron
3 ägg
1 dl mjöl
2,5 dl mjölk
2 dl russin

Florsocker att pudra över den färdiga puddingen

1. Vispa smör, socker och det fint rivna citronskalet med elvisp tills det blir en krämig massa. Tillsätt citronsaften och vispa smeten slät. Tillsätt äggulorna och vispa. Tillsätt mjöl och vispa. Tillsätt slutligen mjölken och vispa igen.
2. Vispa äggvitorna stela (men inte hårda som till en maräng) i en annan bunke.
3. Vänd försiktigt i äggvitorna och russinen i smeten.
4. Smörj en ugnssäker form med lite olja eller margarin. Häll i smeten och baka på 180 grader i 30-40 min eller tills puddingen fått fin färg. I ugnen ska formen stå i vattenbad. Häll förslagsvis vatten i en djup bakplåt och ställ formen där i. Puddingen ska bli genombakad med ha en krämig konsistens och i bottnen ska det bildas en lemoncurd-liknande kräm.

Servera puddingen varm (den är jättegod kall också), vill man kan man ha lite vispad grädde till. Jag tinade lite frysta björnbär och serverade till.


Vi passade ju såklart på att grilla korv till vår Guy Fawkes-brasa. Ludde tyckte det var kul med alla pinnar och framåt kvällen blev hästarna också nyfikna på brasan. På avstånd kunde vi se fyrverkerier, otippat nog var det alltså fler som firade denna brittiska högtid!

Efter bålet var tanken att vi skulle fortsätta med lite brittiska afternoon-tea-snittar. Men eftersom vi blev så mätta av våra grillade korvar gick vi direkt på efterrätterna istället och grillade lite marshmallows i den öppna spisen. Så till frukost dagen efter fick jag goda lax- och gräslökssnittar, mums!

Dessutom var min vän Jessica med och firade via Skype från Washington D.C. Hon mumsade på sin födelsedagstårta, en hembakad red velvet cake. Recept på den ska jag be henne om vid tillfälle, så det blir en helt annan historia!

2 kommentarer

Filed under Bakning, Högtider

2 responses to “Citronpudding & Guy Fawkes

  1. Pingback: Lemoncurd |

  2. Pingback: Lemoncurd | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s