Enbärste

Att göra enbärste är nästan det lättaste som finns. Mortla 1 tesked enbär och häll sedan på kokande vatten och låt dra 10 minuter. Bären kan man köpa i varenda mataffär, men eftersom enar växer vilt över hela Sverige kan man ju likväl plocka dem själv. Då slipper bären transporteras runt i världen, paketeras och man får frisk luft, naturterapi och motion på köpet.

Under bärens två första år är de gröna, men när de sedan mognar under det tredje året blir de mörkblå eller svarta. Det är då det är dags att plocka dem. Detta gör man lättaste genom att lägga ut en duk eller tygskynke på marken under enen och sedan försiktigt skaka eller slå med en pinne på busken. Då ramlar de mogna bären ner på tyget och blir lätta att samla in.

Lämna en kommentar

Filed under Drycker, Vild mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s