Gåsfond

Med det klara vädret som ligger över Sverige just nu får vi soliga dagar och kalla, vackra frostnätter. I trädgården har en del vårväxter som vitsippor och violer vaknat till liv. I örtagården däremot håller växterna på att bli vintersömniga. Persiljan är den enda som fortfarande är riktigt pigg och fräsch och det brukar den vara åtminstone året ut. Idag ska jag använda mig av några knippen av dessa färska persiljestjälkar när jag kokar fin, fin buljong. Jag tänkte nämligen ta till vara på skrovet som blev över efter helgens gåsmiddag. För när ett djur väl blivit slaktat tycker jag att det är vår plikt att ta till vara på så mycket som möjligt av det, inget ska behöva gå till spillo.

Gåsfond
Fond gör man lättast genom att lägga skrov eller benrester tillsammans med rotsaker som lök eller purjo, morot och palsternacka på en braspanna. Detta ska tillagas i ugn tills det fått bra färg och släpper ifrån sig safter.
Häll sedan över allt till en kastrull. Nu är det också dags för persiljekvistarna att åka i. Häll lite vatten i braspannan och vispa loss fastbrända bitar och häll i kastrullen, här sitter massor av smak kvar! Häll på ytterligare vatten och låt koka någon timme.
Sila och låt sedan den avsilade vätskan koka ytterligare en timme.

Fonden blir jättegod att använda till soppor, grytor, såser, mos och puréer. Har du inte ett gåsskrov i kylskåpet kan du likväl göra fond på kyckling- eller oxben och slänga i annat som du gillar. Man kan till exempel gärna ha vitlök, timjan eller rosmarin med redan i ugnen och på så vis variera sina fonder.Så här fint är det just nu i trädgården!

Annonser

4 kommentarer

Filed under Konservering, Matlagning, Trädgård

4 responses to “Gåsfond

  1. Emmily

    Åh, så fint det är i örtagården! Jättevackra bilder!

  2. Ja, där är så himla fint! Vackra, vackra frostmorgnar!

  3. Pingback: Lammkotletter med örtkryddade rotfrukter |

  4. Pingback: Lammkotletter med örtkryddade rotfrukter | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s