Vörtbröd


Idag bakade jag årets första vörtbröd så nu är julbaket i full gång. Min vackra bakduk tillhörde min farmors mor, Hilda Bösgård. Eller Hilda Pålsson som hon hette 1903 när hon var ogift och broderade sina initialer på denna egenvävda linneduk.

Vörtbröd
50 g margarin
3 dl julmust
2 dl porter
50 g jäst
1 msk malda pomeransskal
1 msk ingefära
1 tsk malda nejlikor
0,5 dl mörk sirap
1 msk soja
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl russin

1. Smält margarinet i en kastrull, häll på julmust och porter och värm tills vätskan är fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Blanda i kryddor, sirap och soja. Arbeta in mjölet och russinen med elvisp.
3. Låt jäsa 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen en stund. Dela degen i två delar och forma limpor. Lägg på bakplåt och låt jäsa ytterligare en timme.
5. Baka i ugnen på 180-200 grader i ca 40 minuter. Får brödet för mycket färg kan man lägga ett bakpapper över.

5 kommentarer

Filed under Bakning, Högtider

5 responses to “Vörtbröd

  1. Anki

    Detta brödet måste jag pröva, och vilken vacker bakduk, det är roligt när gamla ting kommer till användning.

  2. Men snälla Caroline – vilka bilder – och vilken känsla – helt magiskt!
    Har inte tittat på din sida på ett par dagar.
    Ska läsa dem riktigt till helgen.
    SNYGGT!

  3. Försöker igen, vill ju inte vara anonym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s