#3 Butterkaka med saffran

Butterkakan har fått sin namn från engelskans smör, alltså en smörkaka. Den är lika lätt att göra som kanelbullar men istället för att baka varje snäcka för sig själv har man här satt samman dem i en rund bakform. I år har saffranspriset sjunkit till drygt en tredjedel av förra årets pris. Så det kan bli många lussekatter eller varför inte saffransbutterkakor i år! En superfin kaka att bjuda på till luciafikat eller glöggfesten.

Recept för 2 kakor
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 paket saffran
1 tsk kardemumma
ca 15 dl mjöl

Fyllning
Russin
2 msk konjak
0,5 tsk kardemumma
Smör

1. Smält margarinet, blanda i mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, häll degspadet över och lös upp jästen. Rör ner socker, ägg, salt, saffran (mortla gärna fort) och kardemumma. Rör också ner mjölet, lite i taget.
3. Jäs degen en timme. Marinera under tiden russinen genom att blanda dem med konjaken och kardemumma i en skål.
4. Dela degen i två delar och kavla ut den till en platt rektangel ca 40×30 cm. Bred smör på och strö de konjaksmarinerade russinen över. Rulla ihop till en lång rulle och skär i 3-4 cm skivor. Lägg de skurna rullarna i en rund bakform med hål i mitten.
5. Jäs 30 min. Baka under tiden ut den andra delen av degen.
6. Pensla kakan med ett uppvispat ägg och baka kakan på nedersta falsen i ugnen, ca 20 min.

Glasera gärna kakan genom att blanda lite äggvita, hett vatten och florsocker till en rinnig smet och häll över med hjälp av en sked.

3 kommentarer

Filed under Bakning, Högtider, Tegelbackens julkalender

3 responses to “#3 Butterkaka med saffran

  1. Pingback: #5 Skånepepparkakor |

  2. Pingback: #13 Lussefrukost |

  3. Pingback: #5 Skånepepparkakor | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s