#5 Skånepepparkakor


Bakom den femte luckan i vår julkalender hittar vi de skånska pepparkakorna. Detta är en god pepparkaksvariant som är både mjuk och seg. Ät dem som de är eller med ett lager smör på. Ost är också ett vanligt förekommande pålägg men jag tycker de smakar allra bäst med bara smör!

2 dl ljus sirap
1,5 dl socker
75 g margarin
2 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
1 tsk mald nejlika
0,5 dl filmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
10 dl vetemjöl

Koka upp sirap och socker. Blanda sedan i margarin och kryddor, rör tills margarinet lösts upp helt.
Vispa ägg och filmjölk. Rör ner sockerblandningen.Låt svalna.
Rör ner mjöl, bakpulver och bikarbonat i smeten och arbeta till en smidig deg. Låt vila i kylskåp 1 dygn.
Dela degen i 25 delar och forma bollar som plattas ut. Diametern ska vara ca 6-8 cm och höjden knappt 2 cm.
Baka i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Kakorna ska inte få så mycket färg så försök hålla koll på tiden istället.

I går var jag hemma hos mormor och tog min saffransbutterkaka med till fikat. Den blev en superhitt och smakade underbart! Testa den till lucia istället för (eller tillsammans med) lussekatterna!

2 kommentarer

Filed under Bakning, Högtider, Husets specialitéer, Tegelbackens julkalender

2 responses to “#5 Skånepepparkakor

  1. Anna Isaksson

    Riktigt fin blogg du har Caroline! Med fina recept och tjusiga bilder🙂
    De skånskapepparkakorna provade jag att baka, de blev riktigt goda😉
    Ett ägg ska det också stå i ingredienserna till dem.
    Hoppas du får en riktigt mysig jul! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s