#6 Saffransskorpor

Skorpor är fantastiska kakor! Gott till kaffe såväl som till te. Hållbarheten är lång eftersom de bakas i två omgångar på svag värme och därmed torkas. Jag använder ett grundrecept för skorpor som jag sedan varierar efter säsong med olika smaksättningar. I juletid är saffransskorpor det givna alternativet!

2,5 st medelstora ägg (spara en halva till brödglansen)
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 dl rapsolja, gärna kallpressad från Österlen
8 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 paket saffran
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter eller mandel

Brödglans:
1/2 st ägg
1 msk socker
1 msk vatten

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Värm olja och saffran i en kastrull. Blanda ner saffransoljan, salt, vetemjöl och bakpulver i äggsmeten.
3. Arbeta ihop degen med elvisp. Knåda sedan degen på mjölat bakbord och arbeta in russin och nötter. Dela degen i 3 lika delar. Forma till runda längder och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. 
4. Blanda ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
5. Grädda skorporna i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär dem sedan med vass kniv i 3-4 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i 40­-60 minuter.

Älskar du också skorpor? Testa mina lavendelskorpor.

Lämna en kommentar

Filed under Bakning, Högtider, Husets specialitéer, Tegelbackens julkalender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s