#18 Apelsinkolor

Glad 4:e advent på er! Nu är det mindre än en vecka kvar till jul och snön lyser fortfarande med sin frånvaro. Jag var ute o gick för två nätter sedan och då snöade det riktigt stora flingor och hagelskurar har man ju sett en hel del av också. Men nu tycker jag att det är dags för ett fint snötäcke  så längdskidorna får åka fram. Och så att hästarna får rulla sig i snö istället för lera… I väntans tider bakas det ytterligare lite julgodis på Tegelbacken.

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 apelsin, skal och kött
1 citron, skal

Riv skalet av apelsinen och citronen. Filéa apelsinen. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och mixa snabbt ihop till en slät smet.
Koka på medelvärme i ca 20 minuter. När smeten klarar kulprovet är den färdig.
Klä en form med bakplåtspapper och smörj pappret med lite margarin. Häll på smeten och låt svalna.
Klipp kolorna med sax. Vik cellofan runt kolorna och slå in de små paketen med garn.

Kolorna kan man smaksätta hur man vill. Frysta bär är jättegott att använda istället för apelsin, till detta receptet är det lagom att använda 2 dl bär.

Igår var min kusin Emmily och hennes familj på besök och hjälpte till att äta upp mina kaklager som bara växt och växt under månaden. Så nu har saffranspannkakan och saffransskorporna lämnat plats i skafferiet och frysen åt något nytt, härligt! Med sig hade de ett jättefint ljus som Emmily själv stöpt och ekologiska geléhjärtan. Vilken fin gåva!

Lämna en kommentar

Filed under Bakning, Konservering, Tegelbackens julkalender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s