Gammeldags vaniljsås

Eftersom jag la ut ett recept på äppelkaka här om dagen tänkte jag att det kunde sitta på sin plats med ett recept på en riktigt god vaniljsås att äta till också! Att koka egen vaniljsås är himla lätt och smakar fantastiskt! Receptet är för 4-5 portioner, men gör gärna lite extra, folk har en tendens att bli tokiga i den!

1 ägg (eller 2-3 äggulor), 2 msk socker, 4 dl mjölk, 0,75 msk potatismjöl, 1 msk vaniljsocker, 1,5 dl vispgrädde.

Blanda ägg, socker, mjölk och potatismjöl i en kastrull. Sjud såsen tills den tjocknar och låt svalna.
Blanda i vaniljsockret.
Vispa grädden och rör sedan ner den i vaniljsåsen. Servera!

Använder du vaniljstång blir såsen ännu lite godare! För det här receptet är 0,5-1 vaniljstång lagom. Men då ska vaniljstången vara i redan vid kokningen.

Såsen blir tjock och luftig av grädden som tillsätts. Ät den gärna till en Dansk Æblekage, eller kanske Österlens godaste äppelkaka.

Lämna en kommentar

Filed under Bakning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s