Eclair

Mitt bidrag till Månadens sötsak med tema klassiker blir kakornas kaka – Eclair! En riktigt fin fransk caféklassiker med chokladfyllning och söt glasyr.

Petit-chouer
3 dl vatten, 100 g margarin, 2 dl vetemjöl, 3 ägg

Fyllning
2 dl mjölk, 2 dl vispgrädde, 1 dl strösocker, 3 äggulor, 3 msk potatismjöl, 100 g mörk choklad, 3 msk kakao, 50 g smör, en nypa salt

Glasyr
2 dl florsocker, 1 msk vatten
+ 100 g mörk choklad att ringla över

Koka upp vatten och matfett. Tillsätt mjölet under vispning och rör tills massan släpper bottnen. För att petit-chouerna ska höja sig under gräddningen är det viktigt att smeten inte får värmas längre än till just när den släpper bottnen och den får heller inte koka.  Låt nu smeten svalna något. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa hårt några minuter mellan varje ägg. Spritsa ut små längder (ca 7 cm långa) av degen på bakpappersklädd plåt och baka i ugnen ca 20 minuter i 225 grader. Jag brukar stänga av ugnen efter ca 15 minuter och sedan låta petit-chouerna stå tills ugnen nästan svalnat. De är oerhört känsliga för drag och sjunker fort ihop om man öppnar ugnsluckan.

Gör fyllningen genom att koka upp mjölk, grädde och socker. Vispa äggulor och potatismjöl hårt med elvisp. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och ställ på spisen. Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat. Ta från värmen och tillsätt hackad choklad, kakao, salt och smör. Låt svalna.

Fyll en sprits med krämen. Gör ett litet hål i ena änden på bakelsen och spritsa in fyllning tills bakelsen är fylld.

Blanda samman florsockret och vattnet till glasyren och stryk över bakelserna.
Smält chokladen och ringla över.

5 kommentarer

Filed under Bakning

5 responses to “Eclair

  1. Åh så fina! Jag har länge funderat på att våga mig på dem, de är ju så goda! Med din fina vägledning tror jag att jag ska våga mig på dem iaf🙂

  2. Pingback: Tidlösa klassiker | Söta saker

  3. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Tidlösa klassiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s