Fastlagsbullar | Semlor

Idag är det fettisdagen! Jag har hört att semlor från början bara var de släta bullarna som var en av få saker som fick ätas under fastan. För att dryga ut dem började folk göra hål i semlorna och smyga in olika godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som vi äter i Sverige nu. Tack ni kreativa fastebrytare som sett till att vi har dessa goda bakverk idag!

50 g margarin, 2,5 dl mjölk, 25 g jäst, 0,5 dl socker, 1 tsk kardemumma, 0,3 tsk hjorthornssalt, 6-7 dl vetemjöl
+ ägg till fyllning

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke, lös upp med mjölken och blanda i socker, kardemumma och hjorthornssalt. Skär margarinet i bitar och rör ner mjöl och margarin (Hemligheten med riktigt saftiga fastlagsbullar är att inte smälta margarinet). Arbeta degen 5-10 minuter. Låt jäsa i 40 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen på 225 grader i ca 8-10.

Fyllning till ca 6 bullar
75 g mandelmassa, 2-3 msk grädde, inkråm från bullarna.

2 dl grädde, 1 tsk vaniljsocker, florsocker

Riv mandelmassan. Skär toppen av bullarna och gröp lätt ur dem. Blanda urgröpet med mandelmassan och grädde till en bra konsistens.
Vispa grädde med vaniljsocker och smaka eventuellt av med florsocker.

Allergisk mot mandel? Testa solrosfrömassa istället eller byt ut mot danskarnas och norrmännens fyllning: vaniljkräm, sylt och grädde. Och vill ni fetta till det ännu lite extra så kan ni passa på att göra pannkakor till middag, det är britternas traditionella  fettisdagsrätt.

Mumsa nu till det riktigt idag!

Lämna en kommentar

Filed under Bakning, Högtider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s