Citron confit

Att konservera är nog min favoritkökssyssla! För visst är det skoj att kunna förpacka varje säsongs bästa råvaror i en liten burk så de bevaras även vid lågsäsong. Varje årstid har sina primörer vilket gör att konservering är något man kan göra året runt. Även nu i vår/vintern när man tycker att inget gror och frodas. Citron confit är saltinlagda citroner med rötter i det marockanska köket. Det låter kanske lite underligt, men saltet tar bort syran från citronerna och lämnar bara kvar den aromatiska citrussmaken.

3 citroner, 0,75 dl salt, olja

Skär varje citron i 8 delar och tryck ner i burk/burkar. Det ska gärna vara så kompakt som möjligt, då behövs inte så mycket olja.
Häll på saltet. Fördela mängden lika om du har fler än en burk.
Häll på olja och låt burkarna stå framme i 4-5 veckor. Skaka eller vrid burken ett par gånger om dagen under den första veckan så att saltet sprids jämnt.

När inläggningen är färdig bör den förvaras i kylskåp. Citronerna är då supergoda att äta till bland annat gryträtter, tacos och sallader.

6 kommentarer

Filed under Konservering

6 responses to “Citron confit

  1. Vad kul! jag har aldrig hört talas om konserverade citroner men man lär sig något nytt varje dag:)

  2. Ska man hälla på resten olja så alla citroner täcks? eller hur mycket?

    • Precis, citronerna ska täckas av olja. Mängden kan variera en hel del beroende på hur stora burkar man har och hur många citronklyftor man lyckas peta ner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s