Gul ärtsoppa

Jag eldar fortfarande i spisarna här i huset och då vill jag passa på att göra långkok. Vedeldade köksspisar och långkok går nämligen perfekt hand i hand. Det blir som att laga mat på sina element nästan. Och då kvittar det liksom att soppan behöver koka några timmar längre än halvfabrikaten.  Gör gärna en rejäl sats och frys in i lagom portioner så har du middagen räddad någon stressig kväll. Eller för den delen någon dag då vädret är så fint att du inte vill stå i köket och kånka.

4 dl torkade gula ärtor, 2 gula lökar, 1 l vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, timjan, salt.

Lägg ärtorna i blöt, gärna 12 timmar innan de ska tillagas.
Skala lökarna och stick hål i dem med en kniv. Koka ärtorna med vattnet, buljongtärningen och lökarna tills ärtorna mjuknat, ca 1,5 timme. Tillsätt timjan och efterkrydda eventuellt med mer salt.

Snabbärtor finns också i butikerna och behöver inte läggas i blöt. Kanonbra för alla som vill undvika hel- och halvfabrikat men samtidigt vill slippa förbereda flera timmar i förväg.

4 kommentarer

Filed under Hus & hem, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

4 responses to “Gul ärtsoppa

  1. Ärtsoppa är gott och vilken fin bild!

  2. Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
    Kom gärna förbi!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

  3. Soppa är inte så lätt att fotografera men du lyckas verkligen. Sedan underlättar det ju om motiv och komposition är så snyggt och smakfull som din. Snyggt🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s