Lergrytsbakat bröd med ajvar, oliver och rosmarin

Att baka bröd med lergryta är super! Formen hålls ihop så bra och skorpan blir knaprig och god. Detta bröd har jag smaksatt med ajvar relish, oliver och rosmarin för att ge det lite extra smak. De långa jästiderna bidrar också med massor av smak och fin konsistens. Så för ett riktigt bra resultat ska du inte snåla med timmarna. Resten fixar lergrytan. Jag är hooked!

7 dl ljummet vatten, 10 g jäst, 1 msk salt, 14 dl vetemjöl, 0,5 dl ajvar relish, 1 rosmarinkvist, 0,5 dl svarta oliver
+ ca 3 dl vetemjöl, 3 dl vetekli för utbakning

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så jästen löses upp.
Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Oroa dig inte för att degen är lös, det är precis så den ska vara. Täck bunken med plastfolio och låt nu degen vila i minst 15 timmar i rumstemperatur.

Mjöla ditt bakbord rikligt med både vetekli och vetemjöl. Häll ut degen och strö över mjöl och kli. Knåda in mjöl tills degen blir smidig att arbeta och bara klibbar lätt.
Dela degen i två bitar och kavla ut till en centimetertunn platta. Bred ajvar relish över degen och strö hackad rosmarin och oliver över. Rulla ihop som en rulltårta och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Blötlägg grytan 15 minuter. Ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn och sätt sedan värmen på 225 grader.
Ta ut grytan när ugnen nått 225 grader och stjälp upp limpa i grytan. Lägg locket på grytan och ställ åter in den på nedersta falsen.
Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Tag sedan av locket och grädda ytterligare ca 30 minuter.

Man kan få ett väldigt snyggt bröd genom att vrida rullen och sedan tvinna den om sig själv. Då är det bäst att dela upp den andra jäsningen i två delar. Jäs en timme, kavla sedan ut och fixa fyllningen, rulla ihop, forma och låt jäsa ytterligare en timme. Då håller brödet formen bättre och blir till kanonsnygga bröd!

Lergrytan hjälper också bröden att hålla formen och bli höga fina limpor istället för att flyta ut.

4 kommentarer

Filed under Bakning

4 responses to “Lergrytsbakat bröd med ajvar, oliver och rosmarin

  1. Ja, lergrytan ger en härlig skorpa på brödet! Ditt bröd låter gott!

  2. Emmily

    Om man är för lat för att baka sitt eget bröd, kan man få tigga till sig ett av dig då?🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s