Matmuffins med morot och vallmo

Jag tycker det är himla bra när man kan ta något halvnyttigt, mättande och få det att smaka kaka. Så jag testade att smaksätta en engelsk sconesdeg med puréad morot, citron och vallmo och baka dem i muffinsformar. Det blev tokbra!

Jag bakade pumpabröd tidigare i veckan och slogs då av hur saftigt brödet blir när man tillsätter frukt- eller rotfruktspuré. Dessa muffins smakar därför lika gott och saftigt flera dagar efter att man bakat dem, trots att de är gjorda på en sconesdeg. Något pålägg är inte heller nödvändigt då de redan har en aromatisk smak av citronen.

3 morötter
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,25 tsk salt
2 msk socker
100 g smör
1 dl filmjölk
0,3 dl blå vallmofrön
1 ägg

Skala och skär morötterna i grova bitar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i morötterna och koka tills de är mjuka, ca 15-20 minuter. Mosa morötterna med en potatisstöt.
Riv det yttersta skalet av citronen.
Blanda alla ingredienserna noga med elvisp. Beroende på om morotspurén är varm eller avsvalnad när den blandas i kan degen bli olika fast. Forma 12 bollar eller klicka ut degen i pappersformar ställda på en muffinsplåt.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills muffinsen fått fin färg.

 

 

2 kommentarer

Filed under Bakning, Husets specialitéer

2 responses to “Matmuffins med morot och vallmo

  1. Det här var ju fiffigt🙂 Så gott!

  2. Emmily

    Åh, gott! Vilken bra idé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s